Новини

 

Новини

24 березня — Всесвітній день  боротьби з туберкульозом

24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня 2020 року весь світ відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який проходить під гаслом «Настав час зупинити ТБ!»

Щороку в Україні реєструється близько 30 тисяч нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне. Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю.

У лютому 2020 р. в Україні зареєстровано 1 987 випадків туберкульозу. Загалом в Україні у лютому 2020 р. від туберкульозу лікувалися 18 647 людей (за даними Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України»).

«Подолання туберкульозу, як загрози громадському здоров’ю, до 2035 року, вимагає впровадження реформ, які створять пацієнтоорієнтовану модель протитуберкульозної допомоги» — Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України.

Нещодавно була затверджена Державна стратегія розвитку системи протитуберкульозної допомоги населенню на 2020-2023 роки, яка дозволить розпочати комплексну структурну реформу протитуберкульозних закладів. У Державній стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню зазначені проблеми сучасної системи фінансування протитуберкульозних закладів, що заважають процесу одужання пацієнтів та можуть бути причиною збільшення кількості випадків туберкульозу стійкого до ліків. Відповідно до Стратегії передбачено створення єдиного Фтизіопульмонологічного центру для координації заходів протидії туберкульозу на регіональному рівні та відповідною оптимізацією закладів з урахуванням епідеміологічної ситуації. Ціль реформи — трансформація протитуберкульозної служби задля зниження рівня розповсюдження стійких форм туберкульозу.

У рамках виконання Державної стратегії МОЗ ще два роки тому дозволила розробляти свої стандартні операційні процедури на основі міжнародних протоколів. «У себе в регіоні ми прийняли такі стандартні операційні процедури, де моніторинг лікування здійснюється на 30 день у чутливого пацієнта. Відтак, скорочується перебування пацієнта в ізоляції з 232 до 34 днів перебування на лікарняному ліжку» — Світлана Єсипенко, головна лікарка Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

Таким чином, трансформація протитуберкульозної служби на регіональному рівні дасть змогу перерозподілити кошти, що раніше використовувались швидше на утримання установи, а не на якісне та швидке лікування пацієнта з туберкульозом. У сучасних умовах, медичні працівники перебувають у центрі боротьби з туберкульозом. Ми визнаємо і цінуємо їхню працю, аплодуємо їхній мужності і закликаємо спільноту людей, яких торкнулася проблема ТБ,  проявити свою підтримку!

«Настав час зупинити ТБ!»

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube