Новини

 

Новини

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щороку, 1 грудня, відповідно до рішень Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у 1988 році, Україна разом з міжнародною спільнотою традиційно відзначає Всесвітній день боротьби із СНІДом. 1 грудня – це день солідарності і виявляння толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, а також прихильності до формування здорового способу життя, як важливого життєвого орієнтира для кожного громадянина.

Основна мета цього дня - звернути увагу суспільства до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-інфекції.

Проблема поширення ВІЛ-інфекції впродовж майже 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. За оцінкою ВООЗ на кінець 2019 року світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 38 мільйонів людей, та лише 70% людей з ВІЛ знають про свій статус. Решта 30%, або 7,5 мільйона осіб, потребують отримання доступу до послуг тестування (Інформаційний бюлетень «ВІЛ-інфекція в Україні», №50, 2019).

Стратегія прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції Fast Track, проголошена ЮНЕЙДС в кінці 2014 р. поставила перед міжнародною спільнотою амбітні цілі: до 2020 року виявити 90% ЛЖВ, надати 90% з них антиретровірусну терапію (АРТ) та забезпечити ефективність АРТ для 90% ЛЖВ, які її отримують. Стратегія Fast Track передбачає також розробку і впровадження інноваційних підходів до боротьби з епідемією.

Для успішного рішення цієї загальносвітової мети в Одеській області вперше в Україні створено єдиний Центр для надання комплексних профілактичних та лікувальних послуг населенню. Зі створенням єдиного Центру соціально значущих хвороб та забезпеченням цілісного функціонування його підрозділів реалізована основна ідея об’єднання фтизіатричної та СНІД служб області - люди, які живуть з ВІЛ, хворі на туберкульоз та пацієнти з подвійною патологією отримали доступ до повного комплексу якісних лікувально-діагностичних послуг на базі одного закладу з  наближенням цих послуг до місця проживання та забезпеченням необхідного рівня інфекційного контролю.

За даними Одеського обласного центру соціально значущих хвороб, по Одеській області у 2018 році зареєстровано нових випадків захворювання на СНІД серед населення – 1770, за 9 місяців 2019 року – 1022 випадки. Кількість померлих від СНІДу по області у 2018 році складало 503 особи, за 9 місяців 2019 року – 316 осіб.

Каскад профілактики та лікування осіб, що живуть із ВІЛ, станом на 01.10.2019 року в цілому по Одеській області, представлено на діаграмі (без урахування дітей з діагнозом ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження).

Безымянный

Оціночна кількість осіб, що живуть із ВІЛ, по області складає – 24663 особи, з них перебувають під медичним наглядом – 20251 особа (82,1%), отримують АРТ – 14067 осіб, з них мають вірусну загрузку, що не визначається (ВН) – 11648 (82,8%) осіб.

Для виконання встановлених загальних цілей «90:90:90» по Одеській області необхідно досягнення конкретних показників – збільшити кількість пацієнтів, що перебувають під медичним наглядом - на 1946 осіб, кількість пацієнтів, що отримують АРТ-терапію – на 5910 осіб, збільшити кількість пацієнтів, які мають вірусне навантаження, що не визначається – на 6356 осіб. Для цього вже за 9 місяців 2019 року по Одеській області пройшло навчання близько 7000 лікарів усіх спеціальностей ПТВ (послуги тестування на ВІЛ), відкрито 53 сайта АРТ, НУО працюють над супроводженням понад 14000 людей.

Віримо, що створення єдиного Центру для надання комплексних профілактичних та лікувальних послуг населенню було і є прагненням людей, які звертаються по допомогу до Центру та стало одним із виконаних завдань організаторів відповідної спеціалізованої допомоги в Одеській області для поступового досягнення глобальних цілей прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції до 2030 р в Україні.

Наша адреса: КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб» ООР»,

м. Одеса, вул. Леонтовича, 9/1, 11. Час прийому: понеділок-п'ятниця, 9:00-16:00.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube