Новини

 

Новини

«Генетичні групи мікобактерій туберкульозу з множинною та широкою лікарською стійкістю в сімействі Бейджинг, Україна,-2015» (Multidrug- and Extensively Drug-Resistant Mycobacterium tuberculosis Beijing Clades, Ukraine, 2015)

Маттіас Меркер, Борстель, Німеччина, Олена Ніколаєвська, Одеський обласний Центр соціально значущих хвороб, Одеса, Україна, Томас А. Кол, Борстель, Німеччина, Барбара Моліна-Моя, IGTP, Іспанія, Ольга Павловська, Одеський обласний Центр соціально значущих хвороб, Одеса, Україна, Патрік Браннберг, Умеа, Швеція, Андрій Дудник, Вінниця, Україна, Валентина Стокіч, Одеський обласний Центр соціально значущих хвороб, Одеса, Україна, Іван Барілар Борстель, Німеччина, Ірина Маринова, Одеський національний університет, Одеса, Україна, Тетяна Філіпова, Одеський національний університет, Одеса, Україна, Крістіна Прат, IGTP, Іспанія, Андерс Шьостедт, Умеа, Швеція, Хосе Домінгуес, IGTP, Іспанія, Олена Ржепішевська, Умеа, Швеція, Стефан Німан, Борстель, Німеччина (Matthias Merker, Elena Nikolaevskaya, Thomas A. Kohl, Barbara Molina-Moya, Olha Pavlovska, Patrik Brännberg, Andrii Dudnyk, Valentyna Stokich, Ivan Barilar, Iryna Marynova, Tetiana Filipova, Cristina Prat, Anders Sjöstedt, Jose Dominguez, Olena Rzhepishevska, Stefan Niemann).

На підставі повного геномного секвенування (ПГС) ми ідентифікували 3 основних групи штамів, відповідальних за передачу лікарсько стійкого (ЛС) туберкульозу (ТБ) в Одеській області, дві з яких (Central Asia та W148) широко поширені також в республіках Середньої Азії, Прибалтиці та Росії, а одна поки що спостерігається тільки в Україні. Всі ці групи належать до сімейства Beijing, яке пов'язане з поширенням ЛС ТБ в багатьох країнах колишнього СРСР. За даними ПГС найбільший ризик отримати ЛС ТБ в Одеській області мають пацієнти, які раніше не завершили курси лікування від ТБ, а також жителі міст і молоді люди до 30 років. Важливо, що наші дослідження показали, що стійкість до деяких препаратів (наприклад, циклосерин та лінезолід) збережена у переважної більшості пацієнтів з ЛС ТБ в Одеській області, що показує необхідність застосування цих препаратів, відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ та національних протоколів.

Стаття опублікована в журналі «Emerging Infectious Diseases»

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube