Дієту, по праву, можна назвати основною складовою лікування гепатитів. З одного боку, вона має забезпечувати здоров'я печінки, з іншого — надавати організму всі необхідні для повноцінного життя поживні речовини.
У гострій фазі захворювання показана дієта №5.
Дозволяється вживати:
- супи — овочеві з різними крупами;
- нежирне м'ясо (яловичина, шинка), птицю (курка) і рибу (судак, лящ, хек, навага, тріска. Ці продукті можна відварювати або готувати на пару. Рибу і м'ясо після відварювання можна запікати, також можна готувати заливну рибу;
- молоко, кефір, сир (не більше 200 г в день). Дозволяються й сирні страви — запіканки, суфле, ватрушки, ліниві вареники і м'який сир;
- каші, приготовані на воді або на воді з додаванням молока, парові і запечені пудинги, відварні макарони, вермішель;
- хліб — черствий білий і чорний (вчорашній), сухарі, сухе печиво, сухий бісквіт. 2 рази в тиждень дозволяється також з'їсти трохи добре випечених булочок або пирогів (але в тісті не повинно бути масла);
- яйця варені — не більше одного в день, омлет (теж з одного яйця);
- овочі та зелень — сирі і в вареному вигляді, різні овочеві страви і гарніри (особливо корисні морква та буряк);
- фрукти і ягоди (крім кислих сортів) в сирому, запеченому або вареному вигляді;
- варення (із солодких фруктів і ягід), мед, цукор, мармелад, пастила, зефір;
- овочеві та фруктові соки, неміцний чай, кава з молоком;
- соуси — молочні, фруктові та ягідні.
Рослинне або вершкове масло можна додавати в готові страви.
Дотримуючись дієти №5, не можна вживати:
- алкоголь;
- смажені, гострі, копчені продукти та страви;
- жирні сорти м'яса, риби, печінку, консерви;
- бобові, гриби, шпинат, щавель, цибулю, часник, редьку, редиску, ріпу;
- здобу, морозиво, какао, шоколад, газовані напої, оцет та прянощі.
Також дієта №5 передбачає обмеження вживання солі — не більше 10 г в день.