Новини

 

Новини

Історія успіху Центру: нові можливості діагностики туберкульозу у дітей

Продовжуємо пілотне впровадження дослідження зразка фекалій на платформі GeneXpert як альтернативної методики для діагностики ТБ у дітей, яке проект USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» запровадив вперше в Україні в 2021 році. 

Історією успіху з нами поділились партнери з Одещини.

До медичного закладу по допомогу звернувся чоловік, який хворів на чутливу форму туберкульозу у 2012 році і успішно вилікувався. Цієї весни він занедужав, а після обстеження в травні 2022 року стало зрозуміло, що туберкульоз повернувся. Фтизіатри встановили діагноз ТБ із широкою лікарською стійкістю, і чоловік розпочав лікування.

Лікарі одразу обстежили всю сім’ю: дружину і трьох маленьких діток, наймолодшому сину на той час було всього 6 місяців. Саме у нього виявили зміни у легенях, хоча скарг не було, хвороба себе ніяк не проявляла. Хлопчик доглянутий, мав нормальну для свого віку вагу. Ще виявилось, що вакцинацію БЦЖ у пологовому будинку не зробили через відмову батьків.

Медичні працівники провели всі необхідні діагностичні процедури: оглядова рентгенограма органів грудної клітки,  аналіз промивних вод шлунку, тест медикаментозної чутливості. І додатково дослідили зразок фекалій на платформі GeneXpert.

Після дослідження промивних вод шлунку лабораторні фахівці отримали результат на GeneXpert: МБТ виявлено,  стійкість до рифампіцину не визначено. А от під час тестування зразка фекалій було виявлено МБТ комплекс та стійкість до рифампіцину. Отримавши такий результат, лабораторні фахівці провели дослідження цього ж матеріалу в картриджі Xpert MBT/XDR. В результаті було визначено резистентність до ізоніазиду та протитуберкульозних препаратів 2 ряду.

Завдяки інформативному дослідженню зразка фекалій вдалося швидко лабораторно підтвердити туберкульоз у маленької  дитини, з’ясувати спектр стійкості до медичних препаратів і призначити відповідну ефективну схему лікування. Сумлінне виконання обов’язків медичними працівниками і можливість застосувати рекомендовану ВООЗ методику діагностики ТБ у дітей в рамках нашого проекту дали ще один прекрасний результат.

Нині всі очікують на одужання маленького пацієнта! Зичимо здоров'я сім'ї!

Джерело: Проєкт USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні»

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube