Новини

 

Новини

Що таке замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) та кому вона потрібна?

Що таке замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) та кому вона потрібна?

В нашій країні для підтримки наркозалежних людей запроваджені спеціальні програми: програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) та програми зменшення шкоди (ЗШ). Саме такі заходи покликані запобігати поширенню ВІЛ та гепатитів, а також зменшують шкоду, пов’язану з вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

Що таке замісна підтримувальна терапія?

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів. Під час лікування використовують лікарські препарати метадон та бупренорфін.

Програма ЗПТ отримала науково доведену ефективність та використовується для лікування наркозалежності. Цей метод визнано також економічно ефективним. Це означає, що державі дешевше лікувати людину з наркозалежністю, ніж у подальшому витрачати ресурси на усунення наслідків такої залежності як поширення ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів, погіршення стану здоров’я, утримання в місцях позбавлення волі людей, які вчинили правопорушення, щоб дістати гроші на придбання наркотиків.

ЗПТ — це лікування хронічного захворювання. Деякі пацієнти програми можуть потребувати терапії впродовж багатьох років, деякі — протягом усього життя.

Програма замісної підтримувальної терапії розрахована на людей, які мають залежність від опіоїдів та діагноз «психічні та поведінкові розлади внаслідок уживання опіоїдів».

Станом на 1 червня, за даними біоповедінкового дослідження, в Україні 317 тисяч людей вживають наркотики ін’єкційно, з них 278 318 — споживають опіоїдні та змішані наркотик, де опіоїдна група є основною.

На сьогодні в Україні програма ЗПТ охоплює 13 097 людей, зокрема 10 911 чоловіків та 2 262 жінки. З 5 098 ВІЛ-позитивних пацієнтів програми ЗПТ 4 749 (93,1%) отримують антиретровірусну терапію.

Від чого залежить ефективність замісної підтримувальної терапії?

В першу чергу умови ефективності ЗПТ залежать від:

  • правильного призначення препарату;
  • правильного призначення дози (врахування індивідуальних потреб, дотримання принципу призначення малих початкових доз і великих підтримувальних, дотримання рекомендацій щодо терапевтично ефективних доз);
  • безперервного та тривалого лікування (відсутність обмежень щодо терміну лікування, зокрема можливість довічного лікування з огляду на розуміння залежності як хронічної хвороби).

В чому переваги терапії?

  • ЗПТ попереджає розповсюдження ВІЛ-інфекції;
  • знижує ризики інфікування гепатитом С;
  • підвищує прихильність до лікування ВІЛ;
  • зменшує ймовірність передозування.

В чому полягає програма зменшення шкоди (ЗШ)?

Програми зменшення шкоди розроблені для того, щоб запобігти поширенню ВІЛ-інфекції та знизити шкоду, пов’язану із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

П’ять принципів зменшення шкоди від уживання наркотиків:

  • не починайте вживати наркотики;
  • якщо почали, то не вживайте наркотики ін’єкційно;
  • якщо почали вживати ін’єкційні наркотики, то кожну ін’єкцію треба робити новими стерильними шприцом і голкою та нікому не передавати їх для повторного використання;
  • якщо немає можливості під час кожної ін’єкції користуватися новими стерильними шприцом і голкою, то використовуйте власні шприц і голку повторно (попередньо промийте їх дезінфекційним розчином), але не користуйтеся чужим нестерильним інструментарієм;
  • якщо користуєтеся чужим нестерильним ін’єкційним інструментарієм, то обов’язково дезінфікуйте його перед використанням.

Які існують види програм зменшення школи?

Є декілька видів програм ЗШ. В Україні впроваджують частину з них

Програма обміну та видачі голок і шприців (ПОШ). ПОШ дає змогу людям, які вживають наркотики ін’єкційно, отримувати нові стерильні голки та інше обладнання для вживання наркотиків ін’єкційно за невелику плату чи безкоштовно, щоб знизити ризик зараження ВІЛ та вірусними гепатитами.

Кімнати безпечного вживання. Кімнати для споживання наркотиків дають змогу людям, які вживають наркотики ін’єкційно, вводити їх у безпечних умовах. Завдяки доступу до стерильного ін’єкційного обладнання та навчання методам безпечної ін’єкції, вони знижують поширення захворювань, що передаються через кров: ВІЛ та вірусних гепатитів.

Профілактика передозувань. Щоб урятувати життя людини, у якої передозування наркотиком, необхідно ввести лікарський засіб налоксон, що є антагоністом опіатних рецепторів та швидко блокує дію наркотику.

В Україні реалізовано кілька програм з використання налоксону. Учасників цих програм навчали використовувати налоксон у домашніх умовах.

Ініціативи щодо зниження шкоди для стимуляторів амфетамінового ряду (САР). Це заходи, спрямовані на усунення шкоди, пов’язаної з використанням стимуляторів: послуги з перевірки наркотиків, психосоціальна підтримка, розповсюдження презервативів та чистого інструментарію для вживання наркотиків, поширення інформації про інфекції, що передаються статевим шляхом.

Джерело Центр громадського здоров'я МОЗ України

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube