Новини

 

Новини

ІІ Національний діалог щодо планування спільних дій у ліквідації туберкульозу

ІІ Національний діалог щодо планування спільних дій у ліквідації туберкульозу

Тривожна статистика з туберкульозу в Україні змушує усі дотичні до вирішення цієї проблеми сторони реагувати швидко і рішуче. Як саме – дискутували 9 грудня під час ІІ Національного діалогу щодо планування спільних дій у ліквідації туберкульозу. Його учасниками стали як представники державних інституцій, органів місцевого самоврядування, так і мережі громадських організацій. Сторони визначали шляхи посилення впливу кожного відомства і намічені заходи, які здатні вплинути не тільки на кількісні показники розповсюдження захворювання,  а й на зміну ставлення суспільства до туберкульозу.

Дискусія навколо теми туберкульозу була розпочата виступом заступника Міністра охорони здоров'я України, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна. Він нагадав про негативний вплив пандемії COVID-19 на зниження темпів виявлення туберкульозу – Україна опинилась в ТОП-16 країн світу, де помітно зменшилась реєстрація нових випадків туберкульозу у 2020 році, що прогнозовано призведе до зростання смертності від хвороби. В середньому щорічно Україна не зберігає 2900 життів людей, які помирають від туберкульозу.

«Україна взяла на себе і політичні, і міжнародні зобов'язання по подоланню туберкульозу. І саме міжсекторальний механізм дозволяє мобілізувати ресурси в критичний момент.  Пулом однодумців потрібно фокусуватися не тільки на лікуванні, а й на вирішенні соціальних детермінант, адже туберкульоз це не лише медична проблема», – зазначив Ігор Кузін. За його словами, ліквідація туберкульозу — це не тільки про ефективне лікування, а й про забезпечення людей з туберкульозом умовами для доступу до соціального супроводу, освіти, роботи, захисту.

Реформування протитуберкульозної служби має включати як фінансову складову, так і законотворчу. Ольга Стефанишина, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, підкреслила, що комітет готовий до оновлення законодавства щодо туберкульозу, яке планується прийняти вже у 2022 році і буде відстоювати збільшення фінансування медичної галузі кожного року.

Як приклад боротьби з дискримінацією на всіх етапах діагностики і лікування людей з туберкульозом, голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак назвала включення в програму медичних гарантій у 2022 році вимог щодо толерантного ставлення до людини з туберкульозом і її підтримку вже на первинному рівні медичної допомоги.

Присутні акцентували увагу на тому, що туберкульоз вимагає особливої уваги і до груп ризику – в умовах військових дій, потужних міграційних процесів всередині країни, потрібно враховувати додаткові проблеми, з якими стикаються незахищені, вразливі, верстви населення.

«Ми вже зробили чимало — забезпечили можливість швидкої діагностики через молекулярно-генетичні системи, продовжуємо практику безоплатного отримання пацієнтами ліків, впроваджуємо нові стандарти лікування на основі кращих світових практик. Проте це має бути не єдиним кроком на зустріч пацієнту.  Людина має відчувати плече держави у гарантуванні її прав та соціальну і моральну підтримку», - відзначила завідувачка відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва.

Вона додала, що з боку Міністерства охорони здоров'я в рамках програми боротьби з епідеміями зроблено безпрецедентний крок – наступного року на централізовану закупівлю соціальних послуг з догляду та підтримки людей з туберкульозом додатково виділяють близько 13 млн. грн.

«Епідемія туберкульозу триває в Україні з 1995 року, але подолати її, незважаючи на усі докладені зусилля та досягнення у медичній сфері, досі не вдалося. Окрім того, Україна має високі показники щодо стійких до лікування форм туберкульозу. І за цією статистикою стоять тисячі втрачених життів. Одним з важливих факторів зміни парадигми та покращення системи надання протитуберкульозних послуг є запровадження взаємної відповідальності та партнерства між державними установами та неурядовим сектором і  пріоритизація заходів протидії цьому захворюванню. Тільки змінюючи систему комплексно ми зможемо досягти орієнтованого на потреби людей медичного супроводу та уникнення стигматизації відносно людей з туберкульозом. Ми впевнені, що Національний діалог - це саме той майданчик, що сприяє відкритому обговоренню та прийняттю спільних рішень. Бо туберкульоз стосується кожного з нас», - зазначила очільниця БО TBPeopleUkraine та голова правління Національного партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» Ольга Клименко.

Наступним кроком стане напрацювання і фіналізація дорожньої карти розвитку системи багатосекторального співробітництва і підзвітності для подолання туберкульозу в Україні.

Довідково:

Захід проводився за ініціативи Міністерства охорони здоров'я України та за фінансової підтримки БО TBpeopleUkraine в рамках реалізації проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», який реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та за підтримки БО «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ»; за фінансової підтримки ГО «Європейська коаліція по боротьбі з туберкульозом» у рамках гранту «Надання нових можливостей для ОГО. Раунд 10» («Challenge Facility for Civil Society») для регіону СЄЦА, який фінансується Партнерством «Зупинити туберкульоз» у взаємодії з державними та неурядовими інституціями.

Партнери заходу:

Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров’я України, Національна служба здоров'я України, БО «100% ЖИТТЯ», TB Europe Coalition, Stop TB Partnership, Партнерство «Зупинимо туберкульоз. Україна», Альянс громадського здоров'я, PATH, ВБО «Конвіктус Україна», БО «Світло надії», Лікарі без кордонів/Médecins Sans Frontières, Міністерство соціальної політики України, Міністерство юстиції України.

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ України

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube