Новини

 

Новини

Мобільні мультидисциплінарні команди діють: успішний досвід Одеси

Ситуація з виявленням контактних з хворими на туберкульоз осіб в Одеській області була невтішною і вимагала впровадження нових підходів і дій. Кількість контактів на 1 індексного пацієнта не перевищувала 1,2, а в Одесі взагалі становила 0,8. Тому фахівці КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб» (далі — Центр) за технічної підтримки проекту USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який реалізує PATH, з квітня 2021 року запропонували і почали пілотувати модель «Впровадження інноваційного підходу до виявлення туберкульозу серед контактів мобільними мультидисциплінарними командами у м. Одеса» (Пілотна модель).

Про досягнення та перепони на шляху впровадження Пілотної моделі з нами поділилась лікар-фтизіатр, голова мультидисциплінарної команди Суворовського району Одеси Людмила Горбачова: «З метою доступу медичних працівників безпосередньо до вогнищ туберкульозної інфекції в Одесі створені мобільні бригади, кожна з яких працює у відповідному районі міста. В Одесі є чотири райони, отже, є чотири мобільні бригади з виявлення туберкульозу серед контактних осіб. До складу кожної мобільної бригади входять лікарі — епідеміолог та фтизіатр, а також медична сестра. У разі необхідності запрошується також соціальний працівник.

Якщо у пацієнта, який звернувся за допомогою до Центру, виявлено туберкульоз, він має вказати людей, які були з ним в контакті. Адже вони також потребують обстеження та, у разі необхідності, лікування. Якщо люди, які були в контакті, звертаються до Центру, їм надається вся необхідна допомога. Якщо ж ті, хто був в контакті з хворим, з певної причини не хочуть або не можуть прийти на обстеження до Центру, до них виїжджає мобільна бригада.

Інколи трапляється так, що пацієнти розповідають не всю правду або навіть обманюють, стверджуючи, що живуть самі, без сім'ї, ні з ким не спілкуються. Виїжджаючи до місця проживання людини, хворої на туберкульоз, мобільні бригади дуже часто в квартирах зустрічають багато родичів, в тому числі дітей. Робота мобільних бригад надзвичайно важлива, тому що допомагає виявити тих, кому необхідна медична допомога».

Про перші і дуже показові результати роботи розповідає медичний директор з надання амбулаторної допомоги хворим на ТБ та ко-інфекцію ТБ/ВІЛ Центру Ліана Ковтунович: «З початку реалізації Пілотної моделі медичні працівники почали приділяти значну увагу інформації про контакти. Щоб її отримати, вони пропонують пацієнту дві моделі на вибір:  або виїзд мобільної бригади у вогнище ТБ, або особистий візит контактних осіб до поліклінічного відділення Центру. Найчастіше пацієнти супроводжують (організовують прихід) людей, які були з ними в контакті. Робота з контактними особами постійно відслідковується та оцінюється відповідно до впровадженого інструменту моніторингу, а також здійснюється контроль за якістю надання послуг. І така модель дає позитивні результати.

Перший виїзд мобільна бригада здійснила 16 квітня 2021 р., а нещодавній - 7 жовтня. Всього за цей період було проведено 64 виїзди, опитано 336 індексних пацієнтів, виявлено 1108 контактних осіб, із них обстежено - 1072.

17 нових випадків захворювання на туберкульоз виявлено серед  контактних осіб. Окрім того, було виявлено 10 нових випадків ВІЛ-інфекції та 7 випадків вірусного гепатиту С. Отже, за результатами впровадження Пілотної моделі кількість контактів на одного індексного пацієнта в м. Одеса наразі становить 3,3.

З вересня 2021 року ми поширили свій досвід, і тепер Балтський та Подільський міжрайонні  протитуберкульозні кабінети, кожен з яких обслуговує по 4 райони, також так працюють.

Дякуємо партнерам за підтримку. Сподіваємось, що такий комплексний підхід покращить якість та наблизить доступ до послуг для контактних з хворими на туберкульоз осіб в Одеській області».

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube