Новини

 

Новини

Чи може маска для обличчя уберегти від інфікування вірусом/коронавірусом?

Чи може маска для обличчя уберегти від інфікування вірусом/коронавірусом?

Центри контролю та профілактики захворювань рекомендують медичним працівникам ставитись до вірусу, як до мікробів, які можуть подорожувати частинками або крапельками в повітрі. Це означає, що медичні працівники, які взаємодіють з пацієнтом з коронавірусом, повинні носити надміцну маску, яку називають респіратором N95. Ці респіратори розроблені так, щоб щільно прилягати до носа та рота, і при правильному носінні блокують щонайменше 95% дрібних повітряних частинок. Проте ці маски незручні, деяким людям важче дихати під час носіння N95. Респіратори N95 доступні для придбання, проте немає рекомендацій від медичних установ носити їх серед громадськості.

Яка користь від хірургічних масок?

Хірургічні маски — які дешеві, одноразові, часто бувають синього або зеленого кольору — більш зручні. Проте ці маски вільно прилягають до обличчя по краях, тому вони не повністю захищають від мікробів, і дрібні повітряні частинки все ще можуть проникнути. Тож такі маски приносять певну користь, але вони далеко не надійні, не дають абсолютного захисту.

Що таке тканинні маски?

Також в азіатських країнах поширені тканинні маски, які люди миють та повторно використовують. Дослідження свідчать про те, що тканинні маски можуть насправді бути шкідливими, оскільки нечасті прання та утримання вологи можуть зробити їх середовищем для розмноження патогенів.

Чи завжди маски є ефективними та корисними?

Деякі фахівці з інфекційних захворювань припускають, що носіння маски для обличчя може мати певну цінність, але в тому випадку, якщо це не дає вам торкатися обличчя та носа. Адже це звичайний спосіб, яким мікроби потрапляють в наше тіло, скажімо, торкаючись до дверної ручки, на яку хтось пчихнув, а потім ненавмисно підводячи пальці до очей, носа чи рота.

Проте, в той же момент, вчені зазначають, що, оскільки носіння маски може бути незручним, дискомфорт може змусити вас насправді ще більше чіпати обличчя. І це може забруднити ваші пальці будь-якими мікробами, які могли б прикріпитися до зовнішньої частини маски.

Чи варто носити маски на відкритому повітрі в громадських місцях?

Вчені зазначають, що немає необхідності носіння масок, якщо ви знаходитесь в країнах, де ризик зараження коронавірусом з Уханя вважається низьким. Носити хірургічну маску — це хороша ідея, якщо у вас є захворювання органів дихання і вам потрібно звернутися до лікаря. Адже таким чином ви вберігаєте інших людей від зараження. В іншому випадку, не потрібно поспішати купувати маску — краще залишити їх людям, яким вони дійсно потрібні — як медичним працівникам, так і хворим людям.

Поради від фахівців          

Тож незалежно від того, де ви знаходитесь, — фахівці з інфекційних захворювань, рекомендують, аби не захворіти — часто мити руки!

Джерело Журнал «Медичний простір», лютий, 2020 рік

Переглянути електронну версію журналу «Медичний простір» можна тут.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube