Новини

 

Новини

Вчені назвали причини, що перешкоджають ранньому початку АРВ-терапії

В Ефіопії вчені провели дослідження, завдяки якому змогли виділити 7 причин, через які люди не починають лікування ВІЛ своєчасно.

У дослідженні взяли участь 18 дорослих чоловіків та жінок, які живуть з ВІЛ, віком від 18 до 65 років. 39% з них не мали освіти взагалі, 22% мали початкову освіту, 39% — середню та вищу, 17% були безробітними.

Науковцям вже давно відомо, що успіх лікування залежить від раннього початку АРВ-терапії, незалежно від кількості клітин CD4. Але існують причини, через які люди не поспішають розпочинати лікування ВІЛ:

Вчені назвали 7 основних перешкод, через які люди зволікають зі своєчасним початком прийому АРВ-терапії:

1. Вплив чоловіка/партнера

Злидні, безробіття і нерівність наражають жінок на підвищений ризик інфікування ВІЛ. Плюс до всього, вони стикаються ще з однією проблемою: неможливість отримати доступ до необхідної допомоги. Їхнє рішення розпочати АРВ-терапію значною мірою залежить від дозволу партнерів або чоловіків.

2. Неприйняття діагнозу

Дослідження показало, що учасники були спантеличені та засмучені, коли дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус, тому відмовлялися в нього вірити. Це, в свою чергу, стало перешкодою для раннього початку АРВ-терапії.

3. Рішення медичних працівників

Через те, що рекомендації щодо АРВТ часто змінюються, медики пізно призначають антиретровірусну терапію пацієнтам, у яких немає симптомів. Учасники заявили, що їм було відмовлено у призначенні препаратів, оскільки кількість клітин CD4 «ще не впала до потрібного рівня».

4. Бідність

Дослідження показало, що безробіття та фінансова залежність можуть перешкоджати дотриманню графіка лікування. Необхідні транспортні та лікарняні витрати впливають на готовність учасників розпочати АРВ-терапію.

5. Страх перед побічними ефектами

Побоювання побічних ефектів заважає учасникам розпочати прийом препаратів на ранньому етапі.

6. Отримання поради від релігійних людей

Деякі пацієнти повідомили, що за порадою своїх релігійних наставників вирішили не розпочинати лікування ВІЛ. Вони використовували релігійні переконання як механізм виживання, щоб упоратися зі своїм діагнозом і прийняти його.

7. Нестача персоналу

Якість медичних послуг грає вирішальну роль у залученні пацієнтів до лікування. Учасники зазначили, що нестача співробітників у медзакладах вплинула на їхнє лікування.

Вчені також проаналізували фактори, що сприяли початку АРВ-терапії. Основні серед них це:

  • низький рівень CD4 та госпіталізація;
  • вплив опортуністичних інфекцій
  • профілактика майбутніх захворювань.

Джерело: helpme.com.ua

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube