Новини

 

Новини

Як треба харчуватися людині, яка хворіє на COVID-19?

Як треба харчуватися людині, яка хворіє на COVID-19?

Консультує лікар-дієтолог дієтологічної служби Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Цобенко Вікторія Вікторівна.

За умови, що пацієнт, відносно не важко переносить захворювання на COVID-19 і харчується самостійно, раціон повинен бути збалансованим, адекватним, згідно антропометричних даних хворого і його енергозатратам. Зверніть увагу, що при підвищенні температури тіла людини енергетична цінність раціону повинна бути вище.

Основні рекомендації з харчування:

  • режим харчування має бути дробним (5-6 разів на день). Приймати їжу треба невеликими порціями;
  • необхідно вживати достатню кількість рідини;
  • їжа та пиття мають бути теплі;
  • рекомендовано вживати в їжу страви приготовані на пару, відварені або запечені;
  • вживати достатню кількість овочів та фруктів як в приготованому вигляді, так і у вигляді салатів, смузі або просто споживати їх сирими;
  • їжа повинна бути збагачена білками (за рахунок нежирних сортів м'яса і риби, яєць, кисломолочних продуктів невисокої жирності, при нормальній переносимості багата бобовими (сочевиця, нут), в якості перекусу можуть використовуватися горіхи;
  • для заправки необхідно використовувати багаті вітаміном Д і ненасиченими жирними кислотами рослинні масла: льняне, конопляне, кунжутне та ін.;
  • раціон харчування має бути різноманітним і легко засвоюватися, містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, які підвищують імунітет.

Приклад добового меню, згідно з нормами харчових речовин і енергетичної цінності раціону:

               Сніданок

Вихід

Білки

Жири

Вуглеводи

Ккал

Каша ячна молочна

250

8,1

14,3

48,9

355

Яйце відварене

40

5

4,6

0,2

62

Цвітна капуста відварена

150

4,2

4,1

7,3

84

Чай з цукром

200

0,2

 

20

77

Хліб пшеничний

40

3,3

0,6

14,4

111

Хліб житній

40

2,2

0,4

12,8

76

              2-й сніданок

         

Сир з медом

50/15

9,1

0,3

12,9

91

              Обід

         

Суп з овочами та фрикадельками

500/25

9,3

12,5

20

240

Макарони

150

5,2

4,2

37,5

171

Курка відварена

50

13

2

0,2

73

Хліб пшеничний

40

3,3

0,6

14,4

111

Хліб житній

50

2,8

0,5

26

95

Кисіль

200

0,1

 

29,9

116

                Полудень

         

Яблуко

200

0,8

 

19,6

90

               Вечеря

         

Каша рисова

150

2,4

4

23,8

141

Риба відварена

50

8,9

3,3

2

78

Салат із свіжих овочів

150

1,5

1,6

6,3

45

Хліб пшеничний

40

3,3

0,6

14,4

111

Хліб житній

40

2,2

0,4

12,8

76

Какао з молоком та цукром

200

3,8

4

25,2

154

           Перед сном

         

Кефір

150

6,5

1,5

8

74

           
   

95,2

59,5

346,6

2431

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube