Консультує лікар-дієтолог дієтологічної служби Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Цобенко Вікторія Вікторівна.
За умови, що пацієнт, відносно не важко переносить захворювання на COVID-19 і харчується самостійно, раціон повинен бути збалансованим, адекватним, згідно антропометричних даних хворого і його енергозатратам. Зверніть увагу, що при підвищенні температури тіла людини енергетична цінність раціону повинна бути вище.
Основні рекомендації з харчування:
- режим харчування має бути дробним (5-6 разів на день). Приймати їжу треба невеликими порціями;
- необхідно вживати достатню кількість рідини;
- їжа та пиття мають бути теплі;
- рекомендовано вживати в їжу страви приготовані на пару, відварені або запечені;
- вживати достатню кількість овочів та фруктів як в приготованому вигляді, так і у вигляді салатів, смузі або просто споживати їх сирими;
- їжа повинна бути збагачена білками (за рахунок нежирних сортів м'яса і риби, яєць, кисломолочних продуктів невисокої жирності, при нормальній переносимості багата бобовими (сочевиця, нут), в якості перекусу можуть використовуватися горіхи;
- для заправки необхідно використовувати багаті вітаміном Д і ненасиченими жирними кислотами рослинні масла: льняне, конопляне, кунжутне та ін.;
- раціон харчування має бути різноманітним і легко засвоюватися, містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, які підвищують імунітет.
Приклад добового меню, згідно з нормами харчових речовин і енергетичної цінності раціону:
Сніданок |
Вихід |
Білки |
Жири |
Вуглеводи |
Ккал |
Каша ячна молочна |
250 |
8,1 |
14,3 |
48,9 |
355 |
Яйце відварене |
40 |
5 |
4,6 |
0,2 |
62 |
Цвітна капуста відварена |
150 |
4,2 |
4,1 |
7,3 |
84 |
Чай з цукром |
200 |
0,2 |
20 |
77 |
|
Хліб пшеничний |
40 |
3,3 |
0,6 |
14,4 |
111 |
Хліб житній |
40 |
2,2 |
0,4 |
12,8 |
76 |
2-й сніданок |
|||||
Сир з медом |
50/15 |
9,1 |
0,3 |
12,9 |
91 |
Обід |
|||||
Суп з овочами та фрикадельками |
500/25 |
9,3 |
12,5 |
20 |
240 |
Макарони |
150 |
5,2 |
4,2 |
37,5 |
171 |
Курка відварена |
50 |
13 |
2 |
0,2 |
73 |
Хліб пшеничний |
40 |
3,3 |
0,6 |
14,4 |
111 |
Хліб житній |
50 |
2,8 |
0,5 |
26 |
95 |
Кисіль |
200 |
0,1 |
29,9 |
116 |
|
Полудень |
|||||
Яблуко |
200 |
0,8 |
19,6 |
90 |
|
Вечеря |
|||||
Каша рисова |
150 |
2,4 |
4 |
23,8 |
141 |
Риба відварена |
50 |
8,9 |
3,3 |
2 |
78 |
Салат із свіжих овочів |
150 |
1,5 |
1,6 |
6,3 |
45 |
Хліб пшеничний |
40 |
3,3 |
0,6 |
14,4 |
111 |
Хліб житній |
40 |
2,2 |
0,4 |
12,8 |
76 |
Какао з молоком та цукром |
200 |
3,8 |
4 |
25,2 |
154 |
Перед сном |
|||||
Кефір |
150 |
6,5 |
1,5 |
8 |
74 |
95,2 |
59,5 |
346,6 |
2431 |