Новини

 

Новини

6 питань про туберкульоз

6 питань про туберкульоз

Як передається туберкульоз та які методи лікування наразі використовуються? На ці та інші запитання відповіла завідуюча амбулаторно-поліклінічним відділенням, лікар-фтизіатр Одеського обласного центру соціально значущих хвороб, голова центральної лікарської консультативної комісії з туберкульозу та хіміорезистентного туберкульозу Оксана Петренко.

1. Як передається туберкульоз?

Основний шлях передачі такого захворювання як туберкульоз — аерогенний, тобто через повітря. Під час кашлю у людини, хворої на туберкульоз, утворюються інфекційні частинки (аерозоль), саме в цих частинках знаходяться мікобактерії туберкульозу, які здорова людина вдихає разом з повітрям.

2. Чим відрізняється закрита форма туберкульозу від відкритої? Чи однаково небезпечні люди, які мають ту чи іншу форму туберкульозу для оточуючих?

Коли говорять про «закриту» форму туберкульозу, то мають на увазі відсутність бактеріовиділення у пацієнта будь-яким методом бактеріологічної діагностики (бактеріоскопія, культуральні або молекулярно-генетичні методи). Такий пацієнт більш безпечний для оточуючих, адже він не виділяє під час кашлю мікобактерії туберкульозу.

Пацієнт з «відкритою» формою туберкульозу є бактеріовидільником і становить небезпеку для оточуючих. Насьогодні за досить короткий термін лікування пацієнт з «відкритою» формою туберкульозу стає епідеміологічно безпечним для суспільства. Але тут має враховуватися важлива умова: для такого пацієнта повинен бути підібраний правильний режим лікування, відповідний до спектру чутливості до мікобактерії туберкульозу.

3. Наша область останніми роками займає перші рядки за кількістю хворих на туберкульоз. Чому так відбувається?

Так, на жаль, протягом вже декількох років Одеська область займає перші позиції по захворюваності на туберкульоз. Це пов'язано, по-перше, з високим рівнем ВІЛ-інфекції в нашому регіоні, по-друге, з хорошим виявленням цих випадків і відкритою статистикою. Ми не приховуємо цю проблему, а, навпаки, активно про це говоримо і спрямовуємо всі сили на боротьбу з епідемією туберкульозу.

4. Якщо людина дізналася, що була в контакті з хворим на туберкульоз, як дізнатися, чи не захворіла вона?

Для цього контактна людина може звернутися до свого сімейного лікаря або до лікаря-фтизіатра для проходження додаткового обстеження, яке включає в себе скринінгове анкетування на туберкульоз, тестування на ВІЛ, рентген або флюорографію органів грудної клітини. Також в Одесі стартує проєкт з обстеження контактних осіб (це саме сімейні контакти) в домашніх умовах: коли додому до пацієнта і до його контактних виїжджає бригада, що складається з лікаря-фтизіатра, медичної сестри, епідеміолога та соціального працівника з метою провести обстеження всіх контактних, хто проживає з пацієнтом. Це робиться для того, щоб виявити хворих і призначити їм своєчасне лікування. Контактним особам призначається хіміопрофілактика туберкульозу на місці. Що особливо важливо по відношенню до дітей.

5. Чи врятує від зараження часте миття рук, вологе прибирання, використання захисних масок?

Миття рук та вологе прибирання — запорука профілактики багатьох інфекцій, не тільки туберкульозу. Тому зайвим такий запобіжний захід точно не буде.

Що стосується захисних масок, то їх повинні носити пацієнти, які хворіють на туберкульоз. Це необхідно для того, щоб інфекційний аерозоль, який людина виділяє при диханні, затримувався на внутрішній стороні маски і в мінімальній кількості потрапляв в навколишнє середовище.

6. Як зараз проходить лікування туберкульозу?

Лікування туберкульозу може проходити як стаціонарно, так і амбулаторно. Насьогодні на перше місце виходять саме амбулаторні моделі лікування. Вони можуть бути різними і адаптовані під потреби і можливості пацієнта. Така модель лікування зручна в першу чергу для пацієнта, а також вона значно мінімізує ризики розширення спектра резистентності мікобактерії туберкульозу через відсутність тісного контакту з іншими пацієнтами.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

© 2024 КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" ООР. Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди orcssd.com.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на orcssd.com.ua - Сайт Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

 

Слідкуйте за нами:

у Facebook 
у Instagram 
у Telegram 
на YouTube